Társadalmunk átalakulóban van, és jelenleg olyan visszafordíthatatlan változások zajlanak le értékeinkben, melyek vélhetően meghatározzák majd a 21. század fejlődését is. A ’60-as években kialakuló ellenkultúra és az útjukra indult társadalmi mozgalmak hatására ma már elfogadott tény, hogy az ipari növekedés határaihoz közelít, és jelenlegi társadalmi-gazdasági rendszerünk, sőt civilizációnk, a jelenlegi formájában hosszú távon nem fenntartható, és jelentős változtatásokra van szükség, ha még terveink vannak ezen a bolygón. Bogdán Brigitta írása.

A jóléti társadalmak lázasan keresik a megoldást a nyugdíjrendszer problémáira, a Föld népességének kis része felemészti az erőforrásokat, míg a legtöbben éheznek. Ha nem történik jelentősebb változás, néhány évtizeden belül ökológiai katasztrófával nézhetünk szembe.

Ezért nem kérdés, hogy egészen más irányt kell vennünk. Ám egyre többen vannak azok, akik tenni is szeretnének az új értékek kialakításáért, akik aktívan keresik azokat a módszereket és vezetőket, akik ebben támogatást nyújthatnak. Egyik legfőbb ismertetőjegyük, hogy azt hiszik, egyedül vannak.

Három versengő szubkultúra

Napjaink nyugati társadalmaiban a legtöbben a modern szubkultúra képviselői, vagyis a személyes siker és anyagi nyereségek szűrőjén keresztül látják a világot. Élvezik a nagyvárosok adta lehetőségeket, a nagyvállalatoknál történő munkavégzés által előteremthető fizikai javakat, a legmodernebb technológiák, a tömegmédia, és a modern élet fogyasztói kultúrájának jutalmait. A modern kultúra a mainstream kultúra, amely a felvilágosodás óta, mintegy ötszáz éve tartja magát. Jutalma a globális piacgazdaságtól az elméleti egyenlőség, személyes szabadság és a polgári jogok megvalósulásáig igen széleskörű. Azonban a veszteségek sorát gyarapítja a harmadik világ és az alsóbb társadalmi rétegek leszakadása, a gyökerek elszakadása és a mértéktelen környezetszennyezés.

Olvass tovább itt:

http://mindset.co.hu/kulturalis-kreativok-akik-megvaltoztatjak-a-vilagot-1-resz/