A baba megszületése utáni időszakot különösen meghittként szokták lefesteni. Az viszont meglehetősen tabu témának számít, hogy nagyon sok párkapcsolat ebben az időszakban romlik meg, és nem egyszer a félrelépések időszakát is a gyermek születése utáni első néhány év jelenti. Ezt van, hogy sikerül titokban tartani, de gyakran kiderül az igazság, vagy végül más okból ér véget a kapcsolat. 

„Nagyjából 6 éve nem szexeltünk a kedvesemmel. Az aktusok száma akkor kezdett ritkulni, amikor megszületett Tomika. Majd idővel teljesen megszűnt a szexuális életünk.” Ehhez hasonló mondatokkal pszichológusként meglehetősen gyakran találkozhatunk a praxisunkban, és az sem titok, hogy férfiak és nők egyaránt keresnek erre a problémára külső kapcsolatokban, egy harmadik félnél vigaszt.

Új helyzet, elavult szokásokkal

A párkapcsolatban történő pszichés változások a baba megszületését követően sokrétűek, hiszen az új jövevény érkezése átstrukturálja mindkét fél önmagára, munkájára, és közös kapcsolatukra fordítható idejét. Az új egyensúly kialakítására pedig nincs jól bevált recept: az új családi egységben mindenkinek rá kell éreznie szükségleteire, és azokat jól összehangolnia a gyermekének és párjának szükségleteivel. Erősebben függnek egymástól a rendszer tagjai, mint valaha, amiből bizony számos nehézség fakad.

Gyakran jelenik meg például  negatív érzelmi spirál a párkapcsolatban. Az egyik fél időszakosan kevésbé kívánja a szexuális együttlétet, amit a másik zokon vesz, és egyre félszegebben próbálkozik a kezdeményezéssel. Saját kudarcként, kívánatosságának csökkenéseként éli meg a másik visszautasítását, ami negatívan hat az önértékelésére. Emiatt egy idő után haragot élhet meg a párja iránt, és ha a közeledését tapasztalja sértődöttséggel, vagy visszahúzódással reagálhat. A sürgetés, vagy a másik hibáztatása, valamint az önostorozás még inkább elkedvetlenítheti a másik felet, így egy állandóan jelen lévő feszültség költözik a kapcsolatba.

Nőknél és férfiaknál egyaránt megjelenhet a baba megérkezését követően a szexuális érdeklődés csökkenése, és ezzel párhuzamosan akár a másik fél szexuális libidójának növekedése is. Ilyenkor az igényszintek annyira távol kerülhetnek egymástól, hogy kellemetlenséget okoznak a hétköznapokban mind saját jóllétük, mind a párkapcsolati intimitás tekintetében.

Fontos tehát ezekkel a kérdésekkel tudatosan foglalkozni, hiszen mind az intimitás csökkenésével mind a szabad szexualitás megélésének hiányával ki-ki megküzd egyedül egy ideig, de hosszú távú fennmaradása komoly károkat okoz a párkapcsolatban, valamint a felek személyes elégedettségében, boldogságában és önértékelésében.

„Sosem gondoltam volna, hogy így fog alakulni. Nem vagyok rá büszke.”

Bár a pár tagjainak személyisége, valamint a párkapcsolat korábbi minősége és előtörténete befolyásolhatja ezt, de alapvetően jól működő kapcsolatokban is könnyen felborulhat az intimitás és a szexualitás egyensúlya.

Megjelenhetnek a másokkal kapcsolatos szexuális fantáziák, amit akár a tényleges félrelépés is követhet. Azt azonban látni kell, hogy a fantáziák megjelenésétől a tényleges megcsalásig vezető út számos apró döntésből épül fel, amelyben a pusztán az „elragadott a hév”, a „nem tehettem mást” típusú érvelések a felelősség áthárítását jelzik.

A párkapcsolaton kívüli szexuális gondolatok megjelenését a legszerencsésebb tünetként értelmezni, ami felhívja a figyelmünket arra, hogy érdemes saját és párkapcsolati szexualitásunkra, valamint érzelmi életünkre nagyobb hangsúlyt helyeznünk. Emellett, nem árt leszámolunk néhány általános tévhittel is, amelyek számos párkapcsolatot tudnak a kialakuló elvárások miatt negatívan befolyásolni. Íme ezek közül néhány:

folytatáshoz klikkeljen:

http://mindset.co.hu/szex-es-megcsalas-szules-utan-3-tevhit/