Hogyan veszítjük el és találjuk meg önmagunkat újra meg újra?

 

Az évek óta Londonban praktizáló pszichoanalitikus 2013-ban megjelenő első könyve óriási sikert aratott. Megjelenése után három hónapon keresztül vezette a Sunday Times non-fiction művek besteller listáját és azóta 25 nyelvre fordították le.

Mi a sikerének titka? Az az egyszerű recept, hogy nem akar több lenni, mint ami, de abban nagyon jó.

Az olyan nem véletlenül népszerű témák köré csoportosított rövid írásai, mint a hazugságok, szeretet, vagy a változás meglepő és váratlan fordulatokkal világítanak rá egy-egy emberi élet elakadására, hosszú évek vívódásai után leleplezett elhallgatásokra, de olyan bennünk rejtőző emberi gyarlóságokra is, mint a gyűlölet, görcsös ragaszkodás vagy az eszement szerelem.

Csak meséli a praxisából kiemelt történeteket miközben őszintén feltárja az olvasóinak a terápiái során felmerülő kételyeit és szorongását, és ami legizgalmasabb beavat bennünket azokba a sorsdöntő pillanatokba is, amikor egy-egy megoldhatatlannak látszó eset egy véletlen felismerés során megoldódik.

 

Ahogyan az előszavában is írja „mindannyian vágyunk beszélgetni, megérteni másokat, és szeretnénk, ha bennünket is megértenének „ – ez a könyv ezt mutatja meg, hogyan hallhatjuk meg egymást, és ez nem holmi varázslat…

Kezdjünk el figyelni, tanuljunk meg meglátni és meghallani.

 

Fehér Zsuzsanna írása