Ezen a héten három különböző beszélgetésben is szó esett a SZERETETNYELVről. Mivel ennyire előtérbe tolta magát, úgy gondoltam beszéljünk most róla kicsit. 

Amikor a világra jövünk, már készen vagyunk a tanulásra, a befogadásra. Minden baba olyan, mint egy lakmuszpapír, felszívja amit lát, tapasztal, megél. Folyamatosan tanul, mindent raktároz, begyűjt. Miközben kívülről csak annyi látszik, hogy már fordul, felül, majd kúszik, mászik, addig az ő belső világában is nagy változások történnek. Önmagáról, a világról, a másik emberről kialakított képe is folyamatosan változik. Lassan beszélni is kezd, és amikor jól formálja a szavakat, azt a környezete is megérti. Ahogy az anyanyelvét a legszűkebb családjában tanulja meg, úgy tanulja meg tőlük azt is, hogyan kell, hogyan lehet szeretni, mit jelent szeretve lenni, mik azok a jelek, amiből tudhatja, hogy szeretik. Ez minden családban más és más. Minden család más szeretet „dialektust” beszél, minden családban máshogy fejezik ki az egymás iránt érzett szeretetüket. Gary Chapman, amerikai párkapcsolati szakértő szerint egészen pontosan 5 különböző szeretetnyelv létezik, amiket különböző kombinációkban használunk: 

1. ELISMERŐ SZAVAK: dicséret, megerősítése annak, hogy jó vagyok
2. MINŐSÉGI IDŐ: pl. egy közösen eltöltött vacsora, amikor figyelnek rám
3. AJÁNDÉKOZÁS: apró, jelképes kis ajándékok, figyelmességek, amikből érzem, hogy fontos vagyok
4. SZÍVESSÉGEK: valami, ami megkönnyíti az életemet (bevásárlás, mosogatás vagy éppen az esti meseolvasás átvállalása)
5. TESTI ÉRINTÉS: egy ölelés a reggeli indulás előtt, egy apró érintés, ahogy elmegy mellettem a másik 

Ahogyan belénk ég anyánk nyelve, úgy ég belénk a szeretet nyelve is. Ha felnőve egy másik anyanyelvű emberrel találkozunk, ahhoz, hogy megértsük, meg kell tanulnunk az ő nyelvét is, ugyanúgy van ez a szeretetnyelvvel is. Ha a párunk más nyelvét beszéli a szeretetnek, nem fogjuk érteni, és ő sem fog érteni minket. Nagyon sok vita, veszekedés, szomorúság születik egymás szeretetnyelvének meg nem értéséből. Akár hosszú évek is eltelhetnek úgy, hogy mindkét fél adja a szeretetet a maga nyelvén, miközben a másik mit sem ért belőle. Mindketten egyre frusztráltabbak, egyre kiábrándultabbak lesznek, egyre kevésbé érzik magukat szeretve. A szeretetraktárak kiürülésével lassan elsorvad a kapcsolat, és mindkét fél csalódottan konstatálja, milyen nagyot hibázott, amikor a másik mellett döntött. 
Pedig lehet, hogy csak egymás megértése hiányzott. 

Ideje, hát feltérképezni, ki melyik nyelvet beszéli, és vajon Ti értitek-e egymást? 

Üdvözlettel:

Orvos-Tóth Noémi
klinikai szakpszichológus
www.orvostoth.com