András sikeres férfi. Neki mindig mindenből a legjobb jár. Autó, lakás, ruha csak a legmenőbb lehet. Érzésekből is csak a leg jár neki. Így van ez a szerelemmel is. Nagy egymásra találás, szárnyalás, romantika, csodálatos, filmbe illő jelenetek – kb. másfél évig-, aztán amikor az első lángok szelídebbé válnak, amikor az őrült szenvedély lassan alább hagy, ő villámgyorsan továbbáll. Volt barátnői vörösre sírt szemmel, értetlenül szipogva teszik fel maguknak újra és újra a kérdést, vajon mit rontottak el. A férfi pont akkor hagyta ott őket, amikor már úgy érezték, végre révbe értek, elérkezett az elköteleződés ideje.

András magyarázata végtelen egyszerű: elmúlt a szerelem. Pont. Ennyi. Nincs mit ragozni a dolgon. Ő nem akar olyan kapcsolatban élni, ami kihűlt, ami elveszítette varázsát. Így vándorol kapcsolatról kapcsolatra. Lassan betölti az ötvenet, de másfél évente még mindig új nevet, új parfümöt, új érintést kell megszoknia.

András nincs egyedül. Ő csak egy azok közül, akik felett lassan eljár az idő, lélekben mégis megmaradtak annál a szerelemképnél, amit 16 éves kamaszként, az álmodozások idején alakítottak ki magukban.

De hogyan lehet felismerni az éretlen szerelmet? Az alábbi 8 pont segíthet:

  1. IDEALIZÁL: Tényleges partneréből, annak személyiségéből, vágyaiból, szükségleteiből szinte semmit nem észlel. Ő ugyanis nem egy hús-vér emberbe szerelmes, hanem egy ideálba, amit kivetít a párjára. Ezzel az ideállal pedig nehéz vagy egyenesen lehetetlen felvenni a versenyt.
  1. ÖSSZEKEVERI A SZEXUÁLIS VÁGYAT A SZERELEMMEL: „Aki felkelti a vágyat, abba vagyok szerelmes”- szól az egyszerű képlet. A szexuális vágy felébredése azonban még messze van az elmélyült érzelemtő, a valódi intimitástól. Ráadásul, ahogy a vágy intenzitása változik, úgy bizonytalanodik el a „szerelmes”, és esik kétségbe, hogy megint nem az igazit találta meg.
  1. BIRTOKOLNI AKAR: Amit birtokolok, az a tulajdonom, ami a tulajdonom, a fölött én rendelkezem. Az ilyen ember behatárolja a másik mozgásterét fizikai és lelki értelemben egyaránt. Mikor, kivel, hova mehet, mikor, miről mit gondolhat, ezt ő dönti el. A másiknak elvész a szabad akarata és kontrollja a saját élete fölött.
  1. SZIMBIÓZISRA TÖREKSZIK: Mivel a másik önállósága hatalmas fenyegetésként jelenik meg a számára, ezért eggyé akar vele válni, de úgy, hogy a párja olvadjon bele az ő személyiségébe. Az ilyen esetekben nem két független ember találja meg az életében a közös pontokat, hanem az egyik szinte bekebelezi a másikat. A „Mi” ebben az esetben nem az érett „Én” és az érett „Te” találkozásából megszülető többlet, hanem egy lelki börtön.
  1. NEM TOLERÁLJA A VÁLTOZÁST: A változás az élet természetéből adódik. Semmi nem állandó, csak maga a változás. Változnak az érzelmek is, minőségük, intenzitásuk folyamatosan alakul, hullámzik, át meg átszíneződik. Az éretlen szerelemképpel rendelkezők, ezt nem képesek elviselni. A változás számukra rettenetesen fenyegető, és azt az üzenetet hordozza, hogy vége mindennek, elmúltak az érzelmek.
  1. NÁRCISZTIKUS: Kamaszkorban teljesen természetes, hogy a bennünk élő énideált vetítjük rá a szerelmünkre, így végső soron saját magunk kivetített képébe szeretünk bele, ám ahogy érik és fejlődik a személyiségünk, képesnek kell lennünk meglátni, és elfogadni a másik valódi énjét, és szeretni őt magát.
  1. FÉLTÉKENY ÉS BIZALMATLAN: A személyiség éretlensége miatt a másik lelki mankóként szolgál, akiben azonban soha nem mer bízni. Mivel saját érzelmei illékonyak, és könnyen változnak, ugyanezt tételezi fel a partneréről is.
  1. NEM KÖTELEZŐDIK EL: Benne van ugyan a kapcsolatban, de megállapodni, felelősséget vállalni, hosszú távra tervezni nem óhajt. „Ki tudja, hátha jön egy jobb lehetőség”- gondolja, ám közben lassan eltelik az élete.

Ha a felsorolást olvasva többször bólogattál, mert vagy a párodra vagy magadra ismertél, akkor ideje segítséget kérned!

Az éretlen szerelemkép nem más, mint az éretlen személyiség egyik markáns tünete. A változáshoz alapos személyiségmunkára van szükség, mert ez a probléma nem olyan mint egy megfázás, ami majd magától elmúlik.

Orvos-Tóth Noémi
klinikai szakpszichológus

Kép forrása: pinterest.com